Aanbiedingen

Recept: Zeg kent u .... Wokken van mosselen?

Wat hebt u nodig:

  • Neeltje Jans Supers mosselen
  • Zonnebloemolie of arachideolie (geen olijfolie, dit geeft namelijk een smaakje aan de mosselen)
  • Knoflook, rode peper, gedroogde tijm en een pepermolen

Bereidingswijze:

  • Gebruik bij voorkeur een platte Tefal pan (of koekenpan met een dunne bodem), zodat alle mosselen gelijkmatig over de bodem verdeeld zijn en daardoor evenveel hitte krijgen.
  • Snij de knoflook en rode pepertjes fijn.
  • Vul de bodem van de pan met een laagje zonnebloemolie en voeg een beetje gesneden knoflook en rode pepertjes toe.
  • Zet de pan op de grootste hittebron of gaspit en warm de pan op totdat de olie gaat walmen.
  • Voeg, nadat de olie goed heet is, 300 á 400 gram droge verse mosselen toe. Let op, niet vooraf de mosselen koken of laten weken in water!  
  • Bestrooi de mosselen met gedroogde tijm en peper uit de pepermolen.
  • Geef de mosselen goed de tijd om te verhitten en wacht zo lang mogelijk met roeren.
  • Na 2 á 3 minuten zijn de mosselen geopend en klaar om genuttigd te worden.  
  • Serveer de mosselen op een mooi bord en proef de overheerlijke mediterrane en hartige zeesmaak.

Tips voor wokmosselen:

  • Doe geen deksel op de pan, dit geeft namelijk een kookproces en dat willen we niet bij het wokken.
  • Gebruik geen wokpan, maar een platte pan. In een wokpan is de kans groot dat de mosselen op elkaar liggen, waardoor de hitte niet gelijkmatig over de mosselen verdeeld wordt.
  • Voeg geen groente toe. Groente tast namelijk de hartige tappassmaak aan.
  • Gebruik eventueel dipsaus van grove mosterd.

 Wilt u de mosselen liever koken? Hierbij enkele tips:

  • Geef bij het koken van mosselen de mosselen een warme start.
  • Vul de pan met wat groente en voeg hier een beetje olie aan toe. Warm de pan met groente goed op, totdat de groente gaat sissen.
  • Voeg maximaal een kilo mosselen toe en plaats een deksel op de pan. Na 3 minuten koken voegt u een scheutje wijn toe.
  • Kook de mosselen in ongeveer 4 á 5 minuten gaar tot ze open staan.
  • Gebruik het overgebleven mosselvocht als smaakmaker voor soepen en sausen.
  • Gebruik, net als de Belgen (het mosselland van de wereld), alleen ui en bleekselderij om te koken. - - Gebruik geen prei en geen wortel! Wel spannend is het gebruik van een beetje knoflook en chilipeper.

 
Eet smakelijk namens Gerard de Mosselman!

Recept: Scholfilet met ei en bloem

Wat hebt u nodig (recept voor 2 personen)

  • 4 stuks scholfilet
  • 1 ei
  • Droge bloem
  • Olijfolie (of roomboter)
  • Viskruiden en/of peper en zout

Bereidingswijze:

  • Kluts het ei en bestrijk de scholfilet aan beide zijden met het geklutste ei.
  • Strooi vervolgens droge bloem over beide zeiden van de scholfilet, zodat de gehele schol bedekt is met bloem.
  • Doe wat olijfolie (of roomboter) in een platte (koeken)pan en warm deze op.
  • Bak uw scholfiletjes aan beide zeiden, 4 á 5 minuten per zijde (afhankelijk van de dikte van de schol), in een voorverwarmde pan.
  • Bestrooi de scholfiletjes na het bakken met viskruiden en/of peper en zout.
  • Serveer de scholfiletjes op een mooi rond bord.

Tip:

Heerlijk in combinatie met aardappeltjes en groente.

 Eet smakelijk!

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest