Bereiden van verse vis

Bereiden van verse vis

Veel mensen weten precies hoe ze een stukje kipfilet, biefstuk of varkenshaas moeten bereiden. Maar wanneer het gaat om de bereiding van vis staan ze voor een raadsel. Toch is het lang niet zo moeilijk als het lijkt. Het visvlees van verse vis is zacht en fijn van smaak en vergt slechts een korte bereidingstijd. Wanneer u vis te lang bakt of kookt zal het visvlees taai smaken en de smaak bederven. Hieronder een aantal tips hoe u vis precies gaar en lekker klaar maakt!

Over het algemeen is vis gaar wanneer het visvlees gemakkelijk uit elkaar valt en het zijn doorschijnende of rauwe kleur heeft verloren. Een goede test is met een vork in het dikste gedeelte van de vis te prikken om de structuur te bekijken. Met de meeste bereidingsmethoden is vis gaar binnen 10 minuten. Aangezien elk vissoort zijn eigen structuur en dikte heeft, moet u ook verschillende bereidingstijden aanhouden (klik op de afbeelding voor een tijdsindicatie per vissoort).

Kijk op de Visgilde site voor verschillende bereidingstechnieken

Kruiden

Vis kunt u het best vóór de bereiding zouten, tenzij dat u de vis in de magnetron wilt bereiden. Wanneer u de vis vooraf zout, verbetert de textuur van de vis omdat het overtollige vocht uit het visvlees onttrokken wordt.  

Peper en eventuele andere kruiden kunt u het best na de bereiding toevoegen. Alleen bij stoven, pocheren of bereiden van vis in pakketjes worden kruiden wel direct toegevoegd.

 

 

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest